După cum ziceam, în ultimele
două luni am avut două pusee, iar cel de săptămâna trecută aproape m-a scos din
uz. Am marele noroc de a lucra de-acasă și-a putea să îmi mai iau pauze în care
să mă întind pe canapea.
Am un scaun ergonomic, adică
îmi susține capul, am ceva sub birou pe care-mi pot ridica picioarele. Am
confort destul și din punctul ăsta de vedere chiar mă simt norocoasă. Mi-am pus
problema cum ar fi fost să lucrez altceva, să fi fost nevoie să stau în
picioare opt ore, sau să vorbesc continuu cu alți oameni, să fie nevoie să
călătoresc...nu știu ce aș fi făcut, chiar nu îmi imaginez cum as fi reușit să
lucrez. Așa stau în banca mea, cu rapoartele mele, nu mă bate nimeni la cap și
lucrez mult mai liniștită.
Nu am să mint, am fost complet
demoralizată săptămâna trecută. A început cu durerea de umăr s-a extins spre
ochi și mână. Nu îmi venea să cred că se întâmplă iar, după o lună.
Am deseori stări contradictorii
în privința acestui diagnostic, uneori mă deprimă foarte tare, mi se pare
science-fiction că mi se întâmplă asta, alteori pur și simplu refuz să mă mai
gândesc și sunt în negare, alteori spun „asta e, fac și eu ce pot, viața merge
înainte oricum”.
Cum puii mei se poate ca 3mm si
niște punctulețe raportate la 1.77m să îmi afecteze viața în felul ăsta?
O știți pe-aia cu buturuga
mică.....? Iat-o!
Totodată nu-s genul care să dea
vina doar pe soartă, e drept că m-am nascut
în `86, cu patru luni înainte de Cernobîl, bună-zdravănă 100% n-aveam pretenția să ies, dar am obiceiul să mă întreb
deseori „ Și totuși eu nu am facut
nimic greșit de s-au declanșat puseele?”
Din acest motiv am făcut o
retrospectivă a perioadelor dinaintea lor.
Avem așa:
Puseul I- 2021: A început cam pe 3 ianuarie,
la o zi după ce am ieșit din carantină. În carantină nu prea am făcut nimic, am
stat în casă bonavă de Covid așa că am început să mă gândesc la cea am mâncat, la ce tratament am luat și-mi amintesc
așa : sarmale de curcan, osso buco(adică rasol de vita, am fost abonată la
vecinii mei care îl prepară și cred ca l-am comandat de vreo trei ori), niste
pizze (eu mănânc pizza cu ton, deci nu vă îmaginați salamuri sau alte asemenea),
brânză (brânza nu îmî lipsește din frigider), lapte (cel puțin o dată pe zi, în
cafea, dar am mai făcut și lapte cu orez), am gătit eu o supă de pasăre de țară,
de la mama, parcă și vreo două ochiuri românești(sau cum li se zice acum,
poșate).
Nu am
avut o forma gravă de covid, așa că am luat tratement prescris de medicul de
familie acasă: Vit D, Vit C, Zinc, Paracetamol sau Nurofen și un
imunostimulator pe baza de lactoferină.
Pentru
cine nu știe Lactoferina, sau Lactotransferina este o proteină care se
sintetizează din laptele matern sau din laptele de vacă, ea făcând parte din
sistemul imunitar al organismului și având funcția de protecție în afectiuni
bacteriene și fungice. Pentru cei mai cunoscători ca mine în ale chimiei
organice las link-ul mai jos. Eu atât am priceput.
Puseul II- 2021: Cel de săptămâna trecută,
dacă ar fi să-i dau nume i-aș zice Puseul Grozei, m-a terminat nemernicul. Nu
știu unde a avut loc inflamația pentru că vreo câteva zile am fost umflată
toată. Greutatea mea oscilează între 67-68 kg vara și 71-72 iarna, cam așa m-am
stabilizat în ultimii ani, ei bine miercuri m-am suit pe cântar și aveam 77.7.
M-am speriat, aveam degetele ca niște cârnăciori, fața umflată de parcă tocmai
ieșisem de la botox(n-am fost la botox, dar am văzut pe la alții, pe cuvântul
meu că nu mi-am pus botox, dacă vă zic... ), la fel picioarele erau ca niște
butucei(n-am fost eu Bambi niciodată, dar chiar erau umflate tare). Am renunțat imediat la sare pentru a scăpa de
edeme(edemul este umflarea membrelor sau a feței ca urmare a retenției de apă),
însă nu doar edemul a fost problema,
problema a fost durerea de umăr, de ochi, piciorul meu betegit și creierul
expandat ca o pufarină, simțeam că mi-a scăzut cu 20 de puncte IQ-ul. Am făcut eforturi foarte mari pentru a mă
concentra să lucrez.
Ce-am făcut înainte de puseu?
Nimic deosebit, mi-am reluat activitatea fizică după Covid, nu mai pot alerga
chiar 10kg într-o tură, dar 7 tot reușesc fără să simt că îmi dau duhul, iar
ceea ce-am mâncat în perioada anterioară se poate numi sinucidere lactică. Am
consumat in doua săptămâni jumate: 6 litri de lapte, brânză, unt, 1l de iaurt
grecesc, 0.5l de inghețată. Aceste alimente le-am mâncat în fel de fel de
feluri. Lapte cu tăiței, salată cu brânză, lapte cu cereale, iaurt cu cereale,
lapte cu orez, branză cu mămăligă, pâine prăjită cu unt și gem, lapte cu orez 2,
lapte în cafea, lapte cu puțină miere la culcare... lapte, lapte și iar lapte.
De ce? Nu am un răspuns exact
la asta, cel mai corect este pentru că îmi place foarte mult și că este cea mai
rapidă variantă când nu ai chef să gatești și te-ai săturat de tot ce este în
meniul cârciumilor care livrează mâncare la tine acasă. Bine, fie vorba între
noi, o perioadă de timp am crezut că sunt dependentă de brânză, mâncam brânză
în fiecare zi, ba chiar de mai multe ori pe zi.Inclusiv în puseu am mâncat
brânză, iar intuiția mea îmi spune ca sarea din ea a fost responsabilă pentru
edem, fiindcă am luat si niște antiinflamatoare, nesteroidiene, e drept, dar
unele dintre ele mai favorizează retenția de apa.
Ce am găsit ca fiind comun la
cele două pusee este consumul exagerat de lactate sau componente din lapte.
Sunt sute de articole care spun că principalele alimente responsabile de
inflamație în corp sunt lactatele. Am cautat articole care să dezmintă aceste afirmații,
de obicei nu cred tot ce aud, însă pe toate site-urile clinicilor apare aceeași
informație și cumva în contextul meu are foarte multă logică.
Din acest motiv am decis să fac
un experiment personal de a renunța pentru o lună, complet, la lactate și pentru
că am găsit înformații similare și despre gluten am zis că dacă tot fac asta să
îl includ si pe el, sau mai corec exclud. Menționez că la zahăr am renunțat de
anul trecut, bine, mai calc strămb când și când, dar nu folosesc deloc
înlocuitori chimici, ci miere în cantități moderate.
De joi am ales să gătesc fără
aceste două componente în alimentație. Joi mai aveam o reminiscență de
amorțeală pe gamba stângă și bineînteles durerea și inflamația de umăr.
Ca să descriu pe scurt ce
înseamna inflamația umarului, inseamnă că mușchii trapezi ai părții stângi
formează niste contracturi, ca niște gâlme, de dimensiunea unor mingi de
ping-pong, poate putin mai mari, care sunt foarte dureroase.
După trei zile de regim pot
spune că mă simt fooooooarte flamândă, dar amorțeala a disparut complet, îmi
simt piciorul normal, azi am vazut 74 de kg pe cântar, deci am mai eliminat din
apa reținută, iar gâlmele din umăr au
scăzut considerabil, la fel și durerea.
Următoarea postare va fi cu
meniul din acestor câteva zile și cu ceva rețete de alimente făra lactate sau
gluten.
Aveți grijă de voi,
Danette
PS: dacă vreun alt muritor se
confruntă cu aceeași problemă să dea un semn.
Comments
Post a Comment